Se alla

Kommunstyrelsen 5/4, vindkraft

Onsdag 6 april 2022

Vindkraft, är en fråga som förföljt oss söderhamnspolitiker under rätt lång tid nu. När media första gången hörde av sig så var vårt svar att vi är positiva till vindkraft, men den ska byggas där den behövs och när den behövs. Vi sa också att Jungfrukusten inte skulle användas som storstädernas ”källare”, ni vet – där man placerar sånt man kanske behöver men själv inte vill se. Ska det ändå byggas här i krokarna så ska det byggas långt ut till havs. Det har varit vår ståndpunkt sedan dag ett, och gäller än idag.

I tisdags så var det dags igen. Ett av våra samarbetspartier i kommunledningen, Centerpartiet, lyfte ett nämndsinitiativ i Kommunstyrelsen för att riva upp ett tidigare VETO-beslut för vindkraftpark ”Storgrundet” (ett VETO som en stor majoritet stod bakom för bara någon månad sen).

Tilläggas bör, att söderhamnsväljarna på kort tid lyckats samla ihop namnunderskrifter för inte mindre än TVÅ folkinitiativ/omröstningar vilket vi tycker bekräftar vår känsla för opinionen i sakfrågan.

Av den anledningen så såg vi inget annat alternativ än att avslå Centerpartiets nämndsinitiativ med hänvisning till kommande folkomröstningar. Tyvärr så föll vårt yrkande, då Centerpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet alla röstade för att frågan åter skulle upp i Kommunfullmäktige.

Där står vi nu.